Info over Corona


 Alle corona-regels op een rij

1) Draag een mondmasker en houd afstand: in Brussel is het verplicht om een mondmasker aan te hebben vanaf je jouw huis verlaat. 

Waarom? Als je een mondmasker draagt, dan kan je niemand besmetten met je speeksel als je praat, lacht of hoest. Daarom is het ook belangrijk om altijd 1,5m afstand te houden. Zo raken deze druppeltjes niet tot aan iemand anders. Ook als je je niet ziek voelt, kan je besmet zijn met het corona-virus. Daarom is het belangrijk om afstand te houden en altijd een masker op te zetten als je buiten komt

2) Zie niet te veel mensen: samen met jouw mama/papa/broer(s)/zus(sen) mag je in totaal maar 5 extra mensen zien. Dit moeten altijd dezelfde 5 personen zijn.

Waarom? Hoe minder mensen je ziet, hoe minder kans je hebt om besmet te raken of anderen te besmetten. Het is niet gemakkelijk om enkel deze mensen te zien; 5 personen is heel weinig. Maar toch is het heel belangrijk om dit nu even vol te houden. Als we ons hier allemaal samen aan houden, dan kunnen we binnenkort weer meer mensen zien. 

3) Was en ontsmet je handen: doe dit zeker voor je naar buiten gaat en als je terug thuiskomt. 

Waarom? We komen allemaal constant aan ons gezicht. Op deze manier kan het corona-virus op je handen terecht komen. Als je dan voorwerpen aanraakt, komt het virus ook op deze voorwerpen aan. Daarom is het belangrijk om heel vaak je handen te wassen en tussendoor je handen te ontsmetten met alcoholgel.

4) Wees open en eerlijk: voel je je niet goed? Zeg dit dan zeker aan je ouders zodat jullie naar de dokter kunnen. Heb je een test ondergaan en wacht je op de resultaten? Blijf dan zeker thuis tot dat je zeker weet dat je niet besmet bent. Ben je positief getest? Blijf dan zeker 14 dagen thuis. Heb je met iemand contact gehad die ziek is? Blijf dan zeker thuis en laat je testen.

Waarom? Als we het virus willen verslaan, dan moeten we ervoor zorgen dat het zo weinig mogelijk mensen besmet. Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk naar de dokter te gaan als je je niet ziek voelt. Zo kan je snel getest worden. Zo lang je niet weet of je het virus hebt, dan kan je beter thuis blijven en geen mensen zien. Zo help jij er mee voor dat het virus niet verder verspreid wordt.

Alle regels en afspraken, vind je op deze website

Ken jij de site WAT WAT al?

Het is een super interessante website vol met informatie, speciaal voor jongeren.

Je vindt er antwoorden op vragen die de meeste jongeren zich stellen: wanneer kan ik mijn vrienden terug zien? Hoe ziet de zomer eruit? Ramadan en lockdown, hoe gaat dat? Ik voel me niet goed, met wie kan ik eens praten?…  Maar ook anti-verveeltips, workou-oefeningen (= sportoefeningen om thuis te doen) en tips rond studiekeuzes.

Bekijk je liever filmpjes met antwoorden op deze vragen? Dat kan op het YouTube-kanaal, of op Instagram.

De hele tijd thuis zitten, is niet tof. Wil je hierover graag praten? Heb je stress door deze hele situatie? Of zijn er thuis problemen en wil je graag dat er iemand naar je luistert? Dan kan je altijd gratis en anoniem hulp zoeken:

Is er iemand in je familie ziek, of voel je jezelf niet goed, maar is jouw dokter niet bereikbaar?

Je kan tijdens deze Corona-periode online een gratis huisarts raadplegen via AXA.

Je hoeft geen klant te zijn van AXA, het is helemaal gratis en de dokters zijn elke dag bereikbaar (ook tijdens het weekend) van 9u tot 18u.

Veel beterschap!

Weet jij hoe je jezelf beschermt tegen Corona?

Deze website legt het uit in 13 talen! In het Frans, Engels en Duits, maar ook in het Arabisch, Pools, Turks, Roemeens… 

Vind je veel info over Corona, maar begrijp je niet altijd alles?

Bekijk dan zeker eens dit filmpje! Alles wordt heel duidelijk uitgelegd en getoond!

Wil je het coronavirus graag uitleggen aan iemand die geen Nederlands begrijpt? Bezoek dan zeker eens deze website.

De situatie wordt er uitgelegd in het Hebreeuws, Turks, Albanees, Arabisch, Bulgaars, Farsi en nog zoveel meer talen!

Zowel met tekst, als affiches en soms ook geluid. 

Waarom is het eigenlijk zo belangrijk om je handen te wassen?

Dit experiment legt het uit.

Probeer het thuis ook maar eens!

Je handen wassen is superbelangrijk om jezelf en anderen te beschermen tegen het Coronavirus.

Dit filmpje toont heel duidelijk hoe het écht moet!